Jaume Guillamet: “Les idees sempre surten parlant entre varies persones”

Jaume Guillamet, coordinador del Grup de Recerca en Periodisme i catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra, ens rep al seu despatx per parlar sobre la pròxima Jornada de Disseny a la Xarxa, el futur del Periodisme en general i l’evolució del disseny a Espanya.

Jornada de Disseny Periodístic

Jaume Guillamet al seu despatx (Xavier Rodríguez)

Quin és l’objectiu de la Jornada de Disseny?

Volíem agafar una tradició molt arrelada nostra que és la del disseny periodístic, que va començar fa vint anys i vam ser molt pioners (sobretot amb el lideratge d’en Carlos Pérez de Rozas) i enllaçar-ho amb una altra vessant que és Internet, en la que ens vam començar a dedicar molt aviat. Vam veure que aquest moment és clau per vincular les dues pràctiques.

Hem convidat gent molt important i pot ser molt interessant pels alumnes de la Universitat, que és per a qui ho fem en primer lloc, però també per a gent del món del Periodisme professional.

Com va sorgir la idea?

Parlant. Les idees sempre surten parlant entre varies persones. La idea va sorgir entre en Carlos Pérez de Rozas i jo en primera instància.

Com valoreu des de l’organització la participació de Dan Zedek?

És una persona molt interessant i molt important en aquest camp. Hem anat a buscar a les persones que més poden saber del tema del disseny periodístic. No li va costar gaire acceptar la proposta i sé que ho va fer amb molt de gust.

Quina valoració fa de l’evolució del disseny periodístic durant els darrers anys?

El disseny periodístic va tenir uns anys molt brillants, que són els anys 90, els anys del boom del disseny. En aquesta època, tots els grans diaris fan un gran canvi i aquí a la Universitat vam tenir un paper molt important i Disseny Periodístic era l’assignatura de moda.

Ara, el disseny està patint una transformació molt important, que és la seva aplicació a Internet. Per això hem organitzat aquesta jornada, perquè creiem que la connexió i el pas del disseny a Internet és un aspecte molt important.

Internet és un espai en el que es fan tota mena d’aportacions –radio, televisió, YouTube…- i el disseny periodístic ha estat molt important des de sempre. Aquest disseny té unes característiques que aporten un valor afegit a Internet, i és que està pensat per posar un valor a les notícies, i aquesta és la connexió més important entre la Xarxa i el disseny periodístic.

Podria donar un exemple d’un diari que sigui un referent en quant al seu disseny?

És evident que en els darrers trenta anys hi ha hagut diaris que han marcat referència. Segurament, el primer va ser El País quan va sortir al 1976. A Barcelona, un segon diari que va ser important a l’hora d’innovar amb el disseny va ser El Periódico i, de fet, La Vanguardia l’imita quan fa el seu canvi de disseny.

El País és la gran referència del disseny seriós, elegant, informatiu i interpretatiu. El Periódico és el gran innovador del disseny popular i La Vanguardia arriba un moment en què decideix abraçar aquest tipus de disseny.

Quins creu que seran els camins de futur del disseny i del Periodisme?

Els camins de futur del Periodisme són nombrosos i diversos i això no és ni bo ni dolent. Tinc una teoria segons la qual estem assistint a la dissolució del Periodisme dins del món de la comunicació.

Imaginem-nos una tassa de cafè i un tarró de sucre, doncs el sucre és el Periodisme i el cafè és la industria de la comunicació. Poc a poc sembla que el tarró es va dissolent, però crec que no s’acabarà dissolent del tot, perquè quedarà sempre un espai genuí pel Periodisme seriós. En canvi, tota la indústria de la comunicació està agafant gust a Periodisme, per exemple: l’Arucitys, el Jordi González i altres programes semblants no són Periodisme, però tenen gust a Periodisme.

Dins de tot això, crec que el Periodisme i els diaris subsistiran. Bàsicament perquè la societat ho necessita.

L’Equip de Jornada de Disseny Periodístic

1 comentari

Filed under Entrevista, Jornada de Disseny Periodístic a la Xarxa

One response to “Jaume Guillamet: “Les idees sempre surten parlant entre varies persones”

  1. Retroenllaç: Arranca la Jornada de Disseny Periodístic a la Pompeu | Jornada de Disseny Web

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s