David Guerrero: “Cada cop més estem abocats a navegar cadascú en la seva barca”

David Guerrero és periodista Freelance i corresponsal de les comarques del Baix Llobregat i l’Hospitalet del Llobregat per la Cadena Ser. A més, és director i creador del diari digital ViuMolinsdeRei. Guerrero ens rep i ens concedeix unes preguntes sobre el periodisme i el disseny.

Jornada de disseny periodístic

David Guerrero a la UPF. Foto de Maria Pinell.

Com va sorgir la idea de ViuMolinsdeRei? Quins són els vostres objectius?

Part de l’equip que formem ViuMolinsdeRei col·laboràvem en un programa de la ràdio local de Molins de Rei. Ens vam adonar que hi havia ràdio, televisió i una publicació mensual però faltava alguna cosa a internet, l’espai on nosaltres i la gent jove ens sentíem més còmodes. Ens vam posar a treballar en el projecte, li vam donar voltes durant molts mesos, vam treballar fort prèviament i al novembre de 2010 s’estrenava ViuMolinsdeRei.

El nostre objectiu en aquell moment era oferir una pàgina web amb continguts periodístics de qualitat. La nostra idea inicial era dedicar-li el temps lliure, cobrir despeses i fer un servei públic al poble. Amb el temps i veient el negre panorama del sector, apostem tot pel projecte i l’objectiu amb el que estem treballant actualment és fer-lo sostenible per tenir una o dues persones dedicades al projecte de manera professional.

Esteu satisfets amb els resultats obtinguts?

Molt, no ens esperàvem l’acollida que va tenir el mitjà. Ràpidament ens vam convertir en el mitjà de referència al municipi, especialment entre la gent jove. També ens feia por que fos un boom i després la gent s’oblidés de nosaltres. Amb un treball constant hem aconseguit que la ciutadania ens incorpori en la seva dieta informativa.

Com vau decidir el disseny de la web?

Teníem clar que no disposàvem de diners per fer una inversió inicial en disseny, així que vam analitzar les possibilitats que ens permetien fer una cosa digna nosaltres mateixos. Ja havíem fet algunes coses amb WordPress tant jo com el meu soci, així que vam decidir que aquest havia de ser el camí.

A partir d’aquí, dies i dies mirant un tema que ens donés aparença de ser quelcom més que un blog, fins que vam donar amb el que vam considerar més adequat. No és un disseny fantàstic, però és resolutiu i no ens complica la vida ni a nosaltres ni als lectors.

Quin tipus de finançament teniu?

Fins fa uns mesos la nostra via de finançament era exclusivament la publicitat. Els banners que posàvem a la web ens donaven uns mínims ingressos per anar fent sostenible la web. Des del novembre hem posat en marxa una guia comercial en la que els petits comerciants es poden anunciar per un preu molt accessible. I fa poc més de dos setmanes hem estrenat una nova via de finançament: els lectors. Els oferim la possibilitat de fer-se socis i que ens donin suport econòmic. Nosaltres a canvi els oferim descomptes en activitats culturals, trobades privades amb la redacció i un tracte especial.

Podries donar un exemple d’un diari que sigui un referent en quant al seu disseny? Per què aquest i no un altre?

Elpais.com des del darrer redisseny és el que més m’agrada a Espanya. La manera de jerarquitzar la informació i de presentar les noticies la trobo molt encertada. El gran volum d’informació que mou un gran diari no és comparable amb un local però hi ha moltes de les coses que fan que m’encantaria poder aplicar al nostre projecte.

Per on creus que s’encamina el futur del periodisme a internet?

S’han acabat els temps dels grans transatlàntics, cada cop més estem abocats a navegar cadascú en la seva barca. Ara mateix ningú que acabi la carrera pot accedir a la redacció d’un gran mitjà, això no és dolent, simplement és diferent. Internet ho facilita tot això d’una manera increïble.

S’ha d’apostar per crear petits projectes en solitari o en grups petits i dirigits a una audiència molt concreta, ja sigui amb diaris hiperlocals, mitjans sectorials o adreçats a un segment de públic molt concret.

L’Equip de Jornada de Disseny Periodístic

Deixa un comentari

Filed under Entrevista, Jornada de Disseny Periodístic a la Xarxa, Presentació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s