Carlos Pérez de Rozas: “Els primers protagonistes d’aquesta Jornada han estat els estudiants”

A l’acabar la Jornada de Disseny Periodístic a la Xarxa ens trobem amb Carlos Pérez de Rozas, una de les persones clau en la organització de l’event. Se’l veu animat amb el resultat del cicle de conferències i, pel que sembla, ja estan pensant en com fer-ne un altre. Està content de veure com exalumnes i professionals es troben per parlar del que a ell més li agrada: el disseny i el Periodisme.

DSC_0012 (3)

Carlos Pérez de Rozas durant l’entrevista. Foto de Maria Pinell.

Com va sorgir la idea de fer la Jornada de Disseny?

La primera idea va ser fer unes Jornades  sobre el disseny a la web. Després també va ser molt important poder contactar amb els responsables del Boston Globe, que són capdavanters en el món del disseny. Volíem aprofitar també per presentar a professionals de dos estudis de disseny molt importants a nivell nacional: Cases  i Associats, que ara ja estan a Buenos Aires, Miami i Sao Paulo; i l’estudi de Javier Errea, que dirigeix el capítol espanyol de la SND.

Això va fer interessant la celebració d’aquesta Jornada. Aprofitant que aquesta universitat sempre ha tingut interès pel tema del disseny i amb la ajuda dels professors, professionals i estudiants, vam tirar endavant el projecte.

Quina és la seva valoració global del cicle de conferències?

Estic molt content perquè és difícil que es pugui tancar un programa com el d’aquesta ocasió, amb professionals catalans, espanyols i fins i tot americans.

La Jornada ha sigut important per la relació del món professional i universitari amb els estudiants, que han pogut conèixer les tendències que hi ha al món i en concret una de les més importants dels darrers anys que és la del Boston Globe. Els primers protagonistes d’aquesta Jornada han estat els estudiants. Els professors també, perquè sempre estem en contínua formació a través de molts canals.

Quines són les característiques que hauria de tenir un bon mitjà digital?

La característica principal és el Periodisme. El que s’ha de fer és defensar la qualitat del Periodisme i als Periodistes formats en Universitats. Aquesta és la clau de tot projecte.

Sempre ha existit en la premsa aquesta defensa dels drets socials i el més important està en que sempre pots transformar aquesta lluita en qualsevol format periodístic. Sense periodisme, no hi ha ni web, ni tablet, ni paper. A partir d’aquí, s’ha d’aconseguir una bona relació entre la forma i el fons, aconseguir treballar de manera diferent les informacions depenent del públic.

Què podem fer per a que el Periodisme no desapareixi?

Jo crec que si fem bon Periodisme, el futur serà formidable, colossal, però l’ha de fer gent amb criteri i formada, que sàpiga valorar les coses que són importants i les que no ho són, treballant les coses interessants i curioses. Si no fem Periodisme, no farem res.

En aquest sentit, hi ha aquest petit exemple de la noticia de la dimissió del Papa, que la va donar en exclusiva una periodista que sabia llatí. El seu treball ha estat molt ben valorat perquè ella va ser la que va interpretar més ràpidament i de manera correcta les paraules del Papa. Era una periodista de prestigi de l’agencia Ansa, la van creure i va publicar el Tweet amb la notícia. Això demostra que la formació és fonamental i aquestes Jornades es fan per formar a la gent i per saber el que estan fent fora i el que fan aquells que ens són més propers i que estan canviant molts dels diaris més importants del món.

Creu que hi haurà més Jornades com les d’avui?

Realment, espero que puguem fer moltes reunions com aquestes per ajudar a professors i alumnes i facin que entre ells (els mateixos ponents) estableixin una relació que pot arribar a ser molt interessant. Segurament que avui s’han fet amistats a partir de la Jornada i que poden donar molts fruits.

L’Equip de Jornada de Disseny Periodístic

Anuncis

1 comentari

Filed under Entrevista, Jornada de Disseny Periodístic a la Xarxa

One response to “Carlos Pérez de Rozas: “Els primers protagonistes d’aquesta Jornada han estat els estudiants”

  1. Retroenllaç: Dissenyant el futur | Jornada de Disseny Web

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s